مقاله عمومی

آشنایی با انواع روغن های روان ساز

روانساز‌های صنعتی

روغن‌های صنعتی روانساز جزء مهم‌ترین روغن‌های صنعتی هستند و خود به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. به‌همین دلیل در این بخش انواع روغن‌های روانساز را نام برده و به تفکیک به بررسی هر یک می پردازیم.

روغن‌های هیدرولیک

روغن‌های هیدرولیک دارای پایداری حرارتی عالی هستند و موارد استفاده آن‌ها در یاتاقان‌ها، سیستم‌های هیدرولیکی و گردشی، چرخ زنجیرها، موتور پمپ‌های الکتریکی، سیستم‌های دنده بسته، پرس‌های سبک و سنگین، ماشین آلات نساجی و به طور کلی هر تجهیزاتی که نیاز به روغن‌های گردشیR&O دارند، می‌باشند R&O .به معنی روغنی است که ضد اکسیداسیون و ضد زنگ باشد.


چند نوع از این روغن‌های هیدرولیک عبارتند از: سیالات هیدرولیک مقاوم در برابر آتش، سیالات هیدرولیکی با روغن پایه معدنی، سیالات هیدرولیک قابل تجزیه، سیالات هیدرولکی مصنوعی، سیالات هیدرولیک برای تجهیزات حرکتی، سیالات هیدرولیک دمای پایین.

روغن‌های کمپرسور

روغن‌های کمپرسور ویژگی‌های خاصی مانند ضد زنگ زدگی، مقاومت بالا در برابر اکسیداسیون، ضد خوردگی، کاهش دهندۀ فشار (EP) و ضد سایشی دارند که شاخص گرانروی آن‌ها نیز بالا می‌باشد. همچنین این روغن‌ها خاصیت چسبندگی دارند و عملکرد ایده‌آلی در کمپرسورهای رفت و برگشتی، انواع سیلندرهای پیستونی رفت و برگشتی، کمپرسورهای برودتی و تجهیزات پنوماتیکی سرعت بالا دارند.

چند نوع از این روغن‌ها عبارتند از: روغن‌های کمپرسور مصنوعی، روغن‌های کمپرسور با روغن پایه معدنی، روغن‌های کمپرسور گازی، روغن‌های پمپ خلاء، روغن‌های کمپرسور توربو و روغن‌های کمپرسور قابل تجزیه.

روغن‌های ماشین ابزار

این نوع روغن صنعتی برای ماشین ابزاری مانند کمباین و تراکتور و به طور کلی ماشین آلات کشاروزی، ماشین آلات معدنی و راه سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از جمله خواص این روغن‌ها می‌توان به ضد‌سایش بودن آن، ضد‌خوردگی و ضد‌زنگ بودن آن و پایداری حرارتی بالا اشاره کرد که تمام آن‌ها شاخص گرانروی بالا و نقطه ریزش پایین دارند. از این روغن‌ها به عنوان روغن جعبه دنده و روغن موتور هیدرولیک در ابزاری که نام برده شد، استفاده می‌شود.

دو نوع از این روغن‌های ماشین ابزار عبارتند از: روغن‌های ماشین ابزار قابل تجزیه و روغن‌های ماشین ابزار با روغن پایه معدنی.

روغن‌های چرخ دنده

روغن‌های چرخ دنده‌ای که مخصوص جعبه دنده‌های صنعتی هستند، خاصیت کاهش اثر فشار را دارد و در جعبه دنده‌های انواع دستگاه‌های صنعتی سیمان، فولاد، کاغذ، لاستیک و صنایع نیروگاهی مورد استفاده قرار می‌گیرند.


انواع روغن‌های چرخ دنده عبارتند از:  روغن‌های چرخ دنده صنعتی، روغن‌های چرخ دنده با روغن پایه معدنی، روغن‌های چرخ دنده قابل تجزیه، روغن‌های ماشین آلات کاغذ با روغن‌های معدنی، روغن‌های چرخ دنده با VCL که از قطعه در برابر خوردگی محافظت می‌کنند و روغن‌های چرخ دنده ماشین آلات کاغذ با روغن پایه سنتزی و…

روغن‌های توربین

روغن توربین یک نوع روغن صنعتی است که توربین‌های آب، گاز و بخار که خاصیت جداپذیری عالی آب و هوا از روغن را دارند، به صورت ایده آل روغن‌کاری می‌کند.

انواع روغن‌های توربین عبارتند از: روغن‌های توربین گاز، روغن‌های توربین بخار، روغن‌های کمپرسور توربو و روغن‌های کمپرسور توده گاز و…

روغن‌های ماشین آلات نساجی

این‌نوع از روغن صنعتی دارای خاصیت خنک کنندگی و روانکاری است که از ایجاد الکتریسیته ساکن در ماشین آلاتی که در صنایع نساجی کاربرد دارند، جلوگیری می‌کنند. همچنین این روغن‌ها در روانکاری سوزن در ماشین‌های کشش الیاف، ماشین‌های گردباف و دوخت اتوماتیک و تولید منسوجات کاربرد دارند. یک خاصیت منحصر به فرد روغن‌های ماشین آلات نساجی این است که قابلیت شستشو با آب را دارند و به هیچ وجه روی پارچه‌های مصنوعی و پنبه‌ای لکه ایجاد نمی‌کنند و عملیات دوخت روی آن‌ها را بسیار آسان می‌کنند.

روغن‌های ترانسفورمر

این نوع روغن‌ها در ترانسفورمرهای پر قدرت کاربرد دارند. این روغن‌ها از روغن پایه معدنی ساخته شده و خاصیت‌های منحصر به فردی دارند.

برخی از مهم ترین خاصیت‌های روغن‌های ترانسفورمر عبارتند از: خاصیت عایق الکتریکی، پایداری حرارتی ایده آل، روانکاری عالی، خاصیت ضد اکسیداسیون و بدون گوگرد خورنده، قادر به جذب گازهای تشکیل شده در اثر تخلیه الکتریکی، خاصیت خنک کننده، طول عمر بالا، ولتاژ شکست بالا و…

روغن‌های عملیات ماشین کاری و برش کاری

این روغن‌ها خواصی مانند ضد‌سایش، حل شوندگی کامل در آب، ضد زنگ زدگی و زنگ خوردگی و ضد باکتری دارند. همچنین بسیار راحت با آب ترکیب شده و یک محلول شیری رنگ تشکیل می‌دهند که علاوه بر اینکه روانکاری قطعات را به طور مطلوب انجام می‌دهد، باعث می‌شود سطوح خنک شوند. کاربرد این روغن‌ها بیشتر در عملیاتی مانند سوراخکاری، ماشین کاری، مته کاری، تراشکاری، برشکاری، فرز کاری و … است.

روغن دیزل ژنراتور

این روغن خاصیت خنک کنندگی و روان کنندگی عالی دارد و در دیزل موتورهای دیزلی سبک و ژنراتورهای صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد که دارای عملکردی بی نظیر می‌باشد.

روغن‌های محافظ

این دسته از روغن‌های صنعتی کاربردشان از نامشان مشخص است و کار محافظت از سطوح داخلی موتورهای دیزلی و بنزینی در حمل و نقل‌های دریایی و قطعات فلزی دیگر را بر عهده دارند.

برای مطالعه بیشتر  و آشنایی با انواع روغن های صنعتی اینجا کلیک کنید.

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *